od Marek » Sob 13. Júl 2013, 21:51
Jsem velmi potěšený spotřebou na delší cestě, jeli jsme 500km na Slovensko, 2 dospělí a 2 děti. Cestou tam cca 10l/100km, jeli jsme v silnějším provozu, část cesty zapnutá klima a po dálnici jsem i trochu pospíchal, většinou jsem držel rychlost mezi 130 a 140km/h tachometrových, ostatně pomaleji se mnohdy prakticky nedalo díky "kvalitnímu povrchu" v pravém pruhu. Zpět jsme jeli v noci, provoz byl malý a na dálnici jsem většinou držel rychlost mezi 110 a 120km/h tachometrových. Po dotankování mi vychází asi 8l/100km, obě cesty v průměru by byly 9l/100km. Nepočítám desetinky litrů, nevyjížděl jsem s plnou nádrží a část cesty tam jsem jel omylem na benzín. Dost přesně měřenou mám druhou polovinu cesty tam a celou cestu zpět, jenomže jsem tankoval u 3 různých pump a také rozdílná teplota při tankování dokáže znepřesnit výpočet.
Rozdíl ve spotřebě přisuzuji hlavně rychlosti na dálnici, i v návodu k autu píšou, že rozdíl ve spotřebě mezi 110 a 130km/h je 25%. Každopádně dojet z Plzně do Prievidze za 700Kč (zpáteční cesta) a přitom nejet stylem extrémní ekoralye je vynikající výsledek.
Xsara Break 1.8 66kW LPG