Prebudene relatko napajania? HDI

Moderátori: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Prebudene relatko napajania? HDI

Poslaťod GaST » Uto 22. Jan 2008, 21:28

Vlastnim Xsaru 2.0HDi/Break rocnik 2000 v rodine ju volame "Lolitka"
Pri poslednej ceste za nakupmi mi nenastartovala, nerozsvietila sa kontrolka zhavenia, starter tocil dookola no nenastartovala... po telef.porade som odpojil akumlator=akoze reset elektroniky, skontroloval tok paliva, nic...odtiahli ma domov.
O par dni na to odtiahli auto do servisu k sukromnikovi, PC diagnoza znela:nie palivovy filter, ako sme si povodne mysleli /a zbytocne nakupili novy filter/ ale PREBUDENE RELATKO ktore riadi napajanie palivoveho cerpadla. Servizak mi to dalej nechcel vysvetlovat, udajne relatko len precistil a mozem jazdit dalej. Nevedel /nechcel?/ zdovodnit podstatu preco doslo k tejto poruch.
No neviem ako dalej, teraz ma to postihlo 50 km od domu, no ak ma to zastihne najblizsie niekde napriklad za hranicami - moze to byt drahe relatko.
Bol by niekto taky dobry vysvetlit podstatu vzniku tejto poruchy?
Mam vymenit relatko?
Dakujem vopred za ochotu!
GaST
Návštěvník
Návštěvník

Vůz: Xsara Break 2.0 HDi r.v. 2000

Poslaťod riggo » Str 23. Jan 2008, 8:14

Prebuzene relatko????Takovy pojem slysim prvne. Podle toho, co ti ten servisak rikal jsou asi jen dve moznosti. 1/opalene spinaci-rozpinaci kontakty v rele, vznika to zejmena pri rozpojovani okruhu, kde je velka zatez(elektricka), ma to snahu i pri takovychto napetich natahovat oblouk a casem ty kontakty jednoduse ohori. Da se docasne vyresit ocistenim kontaktu. 2/rele uz toho ma dost a nespina tak, jak ma diky remanentnimu(zbytkovemu)magnetismu. Sepne, ale treba nerozepne, kdyz uz ma, protoze ho prave pridrzuje ten parazitni magnetismus.Resit se to da. ale ne v amaterskych podminkach(nutna demagnetizacni smycka, kterou kazdy doma nema) V obou pripadech(ci jinych dalsich) je doporucenihodna vymena toho rele. To vse ovsem za predpokladu, ze ti ten servisman nekeca.
Obrázok užívateľa
riggo
Profesionál
Profesionál

Vůz: Xsara I 1,9D 50kW, r.v.98,po 300tis.km se mnou minulost, ted Seat Toledo III, r.v.2006,1,9TDi 77kW

Poslaťod Hrnča » Str 23. Jan 2008, 9:27

Ono to nemusí být jen tím relé. Odchází nějaká svorkovnice na spodku auta. Ta se propájí natvrdo. Já jsem měl v háji asi ten konektor do kterého je zapojené to relé. Řeąil jsem to na podzim. Konečná oprava byl taková, ľe mi známí elektrikář přetahal elektriku k tomu relé. Ta svorkovnice uľ byla propájená. Kdyľ se tu podíváą, najdeą pár příspěvků o tom, ľe HDi nenastartovalo. Pokud po zapnutí klíčku neuslyąíą čerpadlo v nádrľi můľe to být to relé či svorkovnice. V horąím případě i čerpadlo v nádrľi...
Xsara 1 2.0HDi 66kW/90HP r.v. 1999-leden 2009
Peugeot 307SW 1.6 16V 80kW/110HP r.v. 2002

Obrázok
Obrázok užívateľa
Hrnča
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Bydlisko: Tři borovice od kamaráda Pikasáka. Tedy kousek od Mladé Boleslavi.
Vůz: Peugeot 307SW 1.6 16V 80kW/110HP r.v. 2002

Poslaťod Milan D. » Str 23. Jan 2008, 19:48

Mám to samé HDi jako ty, mě odeąlo čerpadlo asi před rokem a půl, ale kleklo natvrdo, uľ to vůbec nejelo, tady to vypadá spíąe na relé, občas u HDi odejde, máą asi opaléné kontakty a relé má své nejlepąí časy asi zasebou a jako poslední bych to tipoval na svorkovnici nebo dráty, ale vąe se dá změřit, jestli je na svorkách napětí, kde má být po otočení klíčkem a pokud čerpadlo hučí, čerpadlo a svorku najdeą pod sedačkou a pod plastovým kruhovým krytem - sedačka vzadu v pravo ve směru jízdy.
Milan D.
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Späť na Elektrika

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 20 hostia