Chtěl jsem "náhradní auto", tzn. když to hlavní bude v servisu, tak abych měl čím jezdit. No a xsary se dostaly na cenu aut "poslední míle", tzn. pod 20 tisíc. Je to sice dneska zastaralé auto a už dávno vyšlo z módy, stejně jako kalhoty do zvonu, ale pořád jich dost slouží. Tak jsem natrefil na xsaru, která prostě někomu zbyla, koupili si lepší, větší a novější auto (nějakou oktávku). Otlučená, poškrábaná, ale pojízdná, s rozbitou maskou a cenovkou 12 000,-, to je skoro zadarmo. Po rozvodech, s pár let starým výfukem, a hlavně kastle není vůbec rezavá, to je fascinující, že u auta s věkem 15+ nevidíte kvetoucí blatníky, děravé prahy nebo hrany dveří - a vypadá to, že u xsary je to standard, zatímco např. stejně staré fabie, focusy, mazdy, budete muset po koupi strčit do lakovny.
Dostal jsem k ní nový chladič a lambdu, obojí vyměnil za jeden den, nechal přezout na lepší gumy a mám auto s vynikajícím poměrěm cena/výkon - protože cena je směšná a výkon, no prostě to jezdí a žádnou vážnou závadu to nemá.
Za další odpoledne jsem opravil naklápění světla, takže už by to prošlo i další technickou. Klasika je horší zadní náprava, ale zatím kola nešuchaj o podběhy, tak se s tím dá jezdit. Prosakuje olej z převodovky, takže budu měnit gufera a olejová vana taky vypadá, že by chtěla nové těsnění. Aretaci dveří u řidiče jsem už taky vyměnil, bylo hrozně otravné, že se samy zavíraly.
Je z toho takové "hobby car", protože je na něm co dělat a chlap by přece měl mít v garáži auto, v kterém se bude o víkendu vrtat