Mileno, nepleteš si trochu kw (kW - kilowatt) s A (ampér)? U altíku se udává proud a ne výkon, ten se vypočítá vynásobením proudu a napětí. Alternátor 75kW by při plném zatížení Tvůj motor (80kW) tak akorát utáhl a auto by muselo stát

.
Výkon alternátoru se volí podle předpokládaného odběru el. spotřebičů - tj. podle výbavy auta a motoru: u některých dieselů žhavení za chodu studeného motoru, klima, vyhřívaná sedadla a zrcátka, extrémní audiosoustava a pod. (klima = trvalý chod sahar + spojka kompresoru). Navíc musí zbýt výkon na dobíjení akumulátoru, ale potřebná dodaná energie nezáleží na velikosti akumulátoru, ale spotřebě el. energie při startování. A jsme u hlavního účelu akumulátoru - nastartovat. Větší aku má menší vnitřní odpor = schopnost dodat větší startovací proud. U nových kvalitních to není problém, ale po čtyřech, pěti letech to bude znát.
Mám u 1.8 8V aku 55Ah, byla tam tak velká Varta od výrobce, tu jsem vyměnil za méně značkovou také 55Ah, vydržela 4,5 roku a teď mám Banner opět 55Ah už 2 roky a nevím, že tam "nějaká baterka" je. Motor 1.6 16V bude mít podobné nároky, má skoro stejný kroutící moment.
Ještě poznámka ke značkovosti: když jsem kupoval poslední aku, ptal jsem se prodejce, jaký je rozdíl v baterkách vyráběných jedním výrobcem a prodávaných pod obchodní (ne)značkou a pod svou značkou (Banner). Odpověď byla výmluvná: "Potěžkejte si je." Stejný kastlík, stejná kapacita, váha úměrná ceně, totiž množství olova.