od Buff » Sob 26. Mar 2011, 0:17
Ahoj, mám otázku..
Dnes som sa konečne dostal k inštalací druhého zapalovača..
No keď som mal "pod nosom" všetku tu kabeláž, všimol som si, že v popolníku je žiarovka. Obruba na pôvodnom zapalovači tiež vyzerá že má svietiť, je tam aj žiarovka.. Ani jedno z toho mi však nikdy nesvietilo..
Ako prvé som vymenil žiarovičky za nové.. Skúšal som dať klúč do normálnej polohy (keď naštartujem a pustím klúč - tak v tej polohe..) no nič - žiarovky nesvietili..
Skúsil som aj naštartovať, furt nič nesvietilo. Nedalo mi to teda pokoja a vybehol som pre multimerák a zmeral, či tam je napätie, a došiel som k zaujímavému zisteniu..
Popolník. Pri vytiahnutom klúči napätie 0V. Pri otočenom klúčiku je napätie 0V. Ale pozor, teraz to príde. Pri vytiahnutom klúčiku je medzi kontaktami na žiarovku nekonečný odpor.. Ak otočím klúčom, tak je tam nulový.. Čiže sa to tvári akoby na oboch svorkách bolo napätia / gnd, proste to isté na oboch..
Žiarovka na autozapalovači robí presne to isté.. Pri vytaihnutom klúči napätie medzi tymi 2 kontaktami 0V, a odpor nekonečný. Pri otočenom klúči napätie furt 0, avšak odpor nulový...
Vedel by niekto poradiť čo tomu je ? Nejaká poistka či nie je tam kde nemá byť, alebo ja neviem.. Najprv som si myslel, že sa tam používajú len štandardizované komponenty, a možno dizajnéri z citrónu nechceli svietiť do popolníka a na zaplovač.. Avšak vypálená žiarovka v tom popolníku hovorí za všetko - kedysi to svietilo a žiarovečka sa asi odpálila..
čo vy nato ? Svieti vám to ?
Vďaka za všetky rady..