zadny stierac break (zadní stěrač)

Moderátori: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

zadny stierac break (zadní stěrač)

Poslaťod marjon » Str 7. Jan 2009, 10:11

viem ze tema zadneho stieraca,jeho nefunknosti sa tu preberala vo viacerych temach......jednalo sa povacsinou o zlomene el. kablovanie v prechode medzi karoseriou a piatymi dverami. ja som mal ten isty problem.v lete som zasiel do servisu a chlapik hned vedel kde je galiba a zistil ze jeden z el.vodicov je zlomeny.pretiahol cez gumovu manzetu novy kabel a vsetko bolo ok. ale iba urcity cas. stierac zacal opat blbnut....jazdil som tak niekolko tyzdnov a v podstate som vedel o aky problem sa jedna,ze pravdepodobne doslo k zlomeniu dalsieho kabla veduceho k stieracu. az vcera som sa odhodlal k oprave,caka ma totiz stk a koli tejto nefunknosti zadneho stieraca by som pravdepodobne nepresiel. takze nasledovalo rozobratie piatych dveri a fakt som zistil ze s troch zil ktore vedu k stieracu bola opat jedna zlomena a to tak ,ze uz nedrzala ani buzirka. problem sa mi javil ako banalita.....pretiahol som teda novy kabel cez manzetu,scinoval konce k povodnemu kablu a hovorim si hotovo......ale len teraz sa zacali tie vazne problemi.....stierac sa po zapnuti ani nepohol.zacal som patrat z akeho dovodu. moc sa do elektriky nerozumiem ,tak som si na pomoc zavolal kolegu s pristrojom na meranie. to co sme zistili,zarazilo aj jeho a riesenie problemu zostalo v nedohladne.
popisem to jenoducho:
k stieracu vedu tri kable.jeden /zlto-zeleny/ je kostra. po zapnuti spinaca do prvej polohy ozil kabel,ktory je vedeny v strede pripajacieho konektora / fialovy/ a po prepnuti do polohy dva ozil aj treti /sivy /kabel. to by bolo pravdepodobne ok,ale stierac sa napriek tomu nepohol. stierac som demontoval a skusili sme ho napriamo napojit na akb. stierac sa rozbehol len po prepojeni na krajny kabel svorky spolocne s nulakom na opacny kraj svorky...... to iste sme skusili aj cez kable veduce k zadnych dverach,ale stierac nereagoval. jednoducho......po pripojeni na akb. ide,ale po napojeni na kabelaz zadnej kapoty nejde. a to stava do kabelaze prudi taka ista ako je v akb.
kolega si mysli ze chyba bude v motorceku stieraca,ale je to len jeho subjektivny odhad.nevedeli sme pochopit,preco sa ten motor neroztoci pri tom istom prepojeni, raz na akb a druhy raz na kabelaz v zadnej kapote.tvrdi ze kabelaz je v poriadku,vsetky tri vodice su zive a funkcne.
ak mi viete niekto poradit,budem velmi rad, hlavne co sa tyka odskusania funkcnosti motorceka stieraca a principu jeho fungovania.
este jedna malickost. pocas nefunkcnosti stieraca sa jeho poloha aj napriek tomu ze nefungoval postupne menila. pocas minulotyzdnovej dovolenky v tartrach sa jeho poloha zmenila takmer o cely stieraci cyklus aj bez zapnutia prepinaca.stierac sa pravdepodobne po kazdom nastartovani pohol o nejaky malilinky kusocek,ktory ale nebol postrehnutelny,a pri tolkych startoch to urobilo za tyzden skoro cely cyklus stiekania.
dakujem za rady a pomoc.
je to motorcek bez "relatka",ktore je umiestnene pod pristrojovou doskou niekde v miestach poistkovej skrinky.
marjon
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Citroen Xsara Break 2,O HDi 80kW

Re: zadny stierac break

Poslaťod Kleki » Str 7. Jan 2009, 10:48

Podľa totho , čo popisuješ je síce samotný motorček funkčný , ale problém budeš mať asi v dobehovom kontakte , ktorý je priamo v motorčeku. Ak je to možné , tak ten motorček rozober a možno odhalíš kde tá závada je.Dobehový kontakt slúži na to aby mal motorček napatie aj po vypnutí páčky a aby mohol zastať až v krajnej polohe. Ale mohlo by to byť aj relátko po prístrojovkou. Neviem to isto ale myslím si , že jeden z tých dvoch vodičov by mal byť stále pod napatím (pri zapnutom kľúči).

Xsara break 1,9TD 1999
Bývalá Xsara break 1.9TD 1999 , Xsara Break Exclusive 2,0HDI 80kW, 2002
Aktuálne Citroen C5 Break Exclusive 2,0HDI 100kW s automatom r.v.2006 + Xsara 1998 1,4i(manželkina)
Obrázok užívateľa
Kleki
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Citroen C5 Break 2,0HDI 100kW(EX Xsara break 1.9 TD r.1999, Xsara break 2.0HDI/80kW r.2002)

Poslaťod marjon » Str 7. Jan 2009, 12:31

tak nedalo mi to a s bratrancom ,ktory je elektrotechnicky ing. sme sa pokusili rozlusknut tento oriesok....
a podarilo sa:
kombinacia dvoch chybiciek a to.....zalomeny aj treti kabel v gumovej manzete / kostra-zeleno zlty/ a chybny motorcek / pravdepodobne chyba nejakeho prepinaca,ktory je umiestneny v motorceku s skuzi na dojazd stieraca do povodnej polohy /.
motorcek mam nastastie jeden rezervny sice s relatkom priamo na nom,ale preletovali sme kable a je plne funkcny.este musim pretiahnut novy kabel na kostru a malo by to byt OK.
marjon
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Poslaťod Kleki » Str 7. Jan 2009, 13:50

Som rád že sa ti to podarilo opraviť.

Xsara break 1,9Td 1999
Bývalá Xsara break 1.9TD 1999 , Xsara Break Exclusive 2,0HDI 80kW, 2002
Aktuálne Citroen C5 Break Exclusive 2,0HDI 100kW s automatom r.v.2006 + Xsara 1998 1,4i(manželkina)
Obrázok užívateľa
Kleki
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Citroen C5 Break 2,0HDI 100kW(EX Xsara break 1.9 TD r.1999, Xsara break 2.0HDI/80kW r.2002)

Poslaťod marjon » Ned 24. Apr 2011, 17:07

problem zo zadnym stieracom na pokracovanie.......
cast 3.
z nicoho nic prestal fungovat, dnes sme sa opat pustili do skumania zavady a prisli sme na zaujimave veci.
pri zapnuti prepinacom cvakne v BSI jednotke,ale stierac sa nepohne,po par sekundach opatovne cvaknutie v BSI.
teraz neviem kde moze byt chyba, motorcek napriamo napojeny na 12V funguje,v konektore bez pripojeneho motorceka stieraca pri zapnutom spinaci je 12V,ale akonahle sa pripoji motorcek napatie 12V sa strati.
ako som pisal do elektriky sa nerozumiem,bratranec hovori ze ak sa pripoji motorcek,zatazi sa el.sustava a nieco sa odpoji.....
vybrali sme aj BSI,ale do jej vnutra som sa hrabat nechcel,je iste ze v nej je nejake "relatko" ,ktore cvaka pri zapnuti prepinaca zadneho stieraca,moze byt chyba v nom?
alebo v motorceku,aj ked napriamo napojeny na 12V funguje?
marjon
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Re: zadny stierac break (zadní stěrač)

Poslaťod Rope » Ned 24. Apr 2011, 19:05

Požádej Baffyho o schéma toho stěrače a změř to přímo na výstupu z bsi
Xsara picasso 1,6/80Kw, 3/2007, exclusive, panoramatická střecha, couvací senzory, barva červená lucifer, ledková denní světla a více info TU už bohužel Ex
XSARA II
Baffy 0
Viteon 0
Kleki 0
Obrázok užívateľa
Rope
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: X picasso, 1,6 benzín

Poslaťod petr_xs » Uto 26. Apr 2011, 5:54

To, že bez připojenýho motorku naměříš 12V a s ním nic znamená, že tam proud nejde. Měřák ti to naměří, i když tam projde míň než tisícina amperu. Hledej, kde je drát přerušený, měř žárovkou.
X II, 1.6 2003
petr_xs
Profesionál
Profesionál

Vůz: X II 1.6 2003

Poslaťod marjon » Str 4. Máj 2011, 7:13

mali ste pravdu,zmeral som to ziarovkou,5W ledva svietila,20W nesvietila,takze problem bol k kabelazi.
nakoniec som zistil ,ze bol zlomeny uz raz mnou meneny kabel kostry v prechode do piatych dveri.problem je na cas vyrieseny......
marjon
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Poslaťod Šedivka » Sob 18. Jún 2011, 17:40

Mám taky problém a prosím popíšu to jak to je, ne jako eletrikář. Průchodka je v pořádku. Zapnu stěrač do polohy 1 rozběhne se, udělá jeden cyklus, ale nevrátí se do původní polohy a zastaví se tak v 3/4 a konec, už nemaká. Ovšem když mu do té nulové polohy pomůžu rukou (dotáhnu ho tam) tak začne normálně další cyklus. Dá se z toho poznat co to je. Díky.
Obrázok užívateľa
Šedivka
V.I.P.
V.I.P.

Vůz: Citroën Xsara 1.4i (55kW) Break 2002

Poslaťod Cvrček » Sob 18. Jún 2011, 17:47

Podobně mi běhal původní stěrač na Breaku. Než se úplně oska stěrače kousla. Přes těsnění,co je na dveřích se do prostoru mezi osu a vnější kryt dostávala voda a binec. Zkusil bych sundat ramínko,vyndat to těsnění a stříknout olej podél té osy. Třeba to pomůže.
Nyní: Xsara Picasso 2,0 HDi r.v.2001 stříbrný tahoun. A bohužel věčná špindíra na podložkách s polepenou prdelkou. Těžko nás přehlídnete ;)
Dříve: Xsara Break 1,9TD r.v.1998
Obrázok užívateľa
Cvrček
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Xsara Picasso 2.0 HDi , r.v.2001

Späť na Elektrika

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 28 hostia