viem ze tema zadneho stieraca,jeho nefunknosti sa tu preberala vo viacerych temach......jednalo sa povacsinou o zlomene el. kablovanie v prechode medzi karoseriou a piatymi dverami. ja som mal ten isty problem.v lete som zasiel do servisu a chlapik hned vedel kde je galiba a zistil ze jeden z el.vodicov je zlomeny.pretiahol cez gumovu manzetu novy kabel a vsetko bolo ok. ale iba urcity cas. stierac zacal opat blbnut....jazdil som tak niekolko tyzdnov a v podstate som vedel o aky problem sa jedna,ze pravdepodobne doslo k zlomeniu dalsieho kabla veduceho k stieracu. az vcera som sa odhodlal k oprave,caka ma totiz stk a koli tejto nefunknosti zadneho stieraca by som pravdepodobne nepresiel. takze nasledovalo rozobratie piatych dveri a fakt som zistil ze s troch zil ktore vedu k stieracu bola opat jedna zlomena a to tak ,ze uz nedrzala ani buzirka. problem sa mi javil ako banalita.....pretiahol som teda novy kabel cez manzetu,scinoval konce k povodnemu kablu a hovorim si hotovo......ale len teraz sa zacali tie vazne problemi.....stierac sa po zapnuti ani nepohol.zacal som patrat z akeho dovodu. moc sa do elektriky nerozumiem ,tak som si na pomoc zavolal kolegu s pristrojom na meranie. to co sme zistili,zarazilo aj jeho a riesenie problemu zostalo v nedohladne.
popisem to jenoducho:
k stieracu vedu tri kable.jeden /zlto-zeleny/ je kostra. po zapnuti spinaca do prvej polohy ozil kabel,ktory je vedeny v strede pripajacieho konektora / fialovy/ a po prepnuti do polohy dva ozil aj treti /sivy /kabel. to by bolo pravdepodobne ok,ale stierac sa napriek tomu nepohol. stierac som demontoval a skusili sme ho napriamo napojit na akb. stierac sa rozbehol len po prepojeni na krajny kabel svorky spolocne s nulakom na opacny kraj svorky...... to iste sme skusili aj cez kable veduce k zadnych dverach,ale stierac nereagoval. jednoducho......po pripojeni na akb. ide,ale po napojeni na kabelaz zadnej kapoty nejde. a to stava do kabelaze prudi taka ista ako je v akb.
kolega si mysli ze chyba bude v motorceku stieraca,ale je to len jeho subjektivny odhad.nevedeli sme pochopit,preco sa ten motor neroztoci pri tom istom prepojeni, raz na akb a druhy raz na kabelaz v zadnej kapote.tvrdi ze kabelaz je v poriadku,vsetky tri vodice su zive a funkcne.
ak mi viete niekto poradit,budem velmi rad, hlavne co sa tyka odskusania funkcnosti motorceka stieraca a principu jeho fungovania.
este jedna malickost. pocas nefunkcnosti stieraca sa jeho poloha aj napriek tomu ze nefungoval postupne menila. pocas minulotyzdnovej dovolenky v tartrach sa jeho poloha zmenila takmer o cely stieraci cyklus aj bez zapnutia prepinaca.stierac sa pravdepodobne po kazdom nastartovani pohol o nejaky malilinky kusocek,ktory ale nebol postrehnutelny,a pri tolkych startoch to urobilo za tyzden skoro cely cyklus stiekania.
dakujem za rady a pomoc.
je to motorcek bez "relatka",ktore je umiestnene pod pristrojovou doskou niekde v miestach poistkovej skrinky.