Čidlo vnitřní teploty ... pořád se točí vrtulka

Moderátori: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Čidlo vnitřní teploty ... pořád se točí vrtulka

Poslaťod MP » Ned 5. Júl 2009, 8:58

Tak jsem pořád slyšel něco malinko vrčet a zjistil jsem že se pořád točí ta vrtulka u čidla vnitřní teploty ,co je vedle hodin... i při vypnutém zapalování . Pomůže akorát vyndání pojistky ... jelikož elektrice moc nerozumím tak netuším kde by mohl bejt problém .
A ještě dotaz ... ventilátor topení se mě rozběhne po chvilce při zapnutém zapalování ( poslední poloha před "START" ) ... a zdá se mi že dřív se rozběhl až když jsem měl nastartováno ... nevím jestli to nemůže mít souvislost . Jen si tak matně vzpomínám že se kdysi dříve hodně řešilo že bejval problém ve spínací skříňce ... ale hodně matně .

EDIT 16:20 hod ...tak v tom ořechu od spínačky to není ... ten jsem měl venku , je jak novej , žádný opálený kontakty ... a navíc se vrtulka od čidla točila i když byl ten ořech úplně vyndanej z auta a odpojenej od všech svorkovnic .
No a pak to i chvilku přestalo , po nastartování a chcípnutí se opět roztočila a točí se zase furt ...

EDIT 21:02 ... tak jsem vysledoval že někdy po vypnutí motoru se přestane točit i vrtulka a někdy ne ... a pokud se točí tak když dám klíček do polohy před "START" tak se roztočí i ventilátor ... pokud dojde k vypnutí motoru a "netočení" se vrtulky , tak ani ventilátor se ve zmíněné poloze klíčku netočí .
Tak a kdo poradí :cry: :?:
Elektrika není moje silná stránka , ale není tam třeba nějaký relátko , který zůstane sepnutý ??? Jako kontakty slepený ??
Naposledy upravil MP dňa Pon 6. Júl 2009, 8:28, celkovo upravené 2
K důstojnému stáří patří bohaté vzpomínky, pár vrásek a možná že i jizev - dobrodruzi zkrátka nikdy nevedou nudné životy.
Dobrodružství, který není nebezpečný, není dobrodružství.
Život je jedna dlouhá posloupnost více či méně rizikovejch momentů.
Obrázok užívateľa
MP
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Peugeot 807 2.0 HDi - 2011+ Peugeot 807 2.0 HDi - 2012

Re: Čidlo vnitřní teploty ... pořád se točí vrtulka

Poslaťod jimmivonstarsi » Pon 6. Júl 2009, 0:00

Osobne bych to tipoval na ridici modul klimatizace v levem podbehu!!!
Ale kazdopadne bych zkusil zasuvku na sahare vpredu, ktera propojuje sahary prave s temi moduly. Ted hodne prselo atd... tak je mozny, ze se tam dostala voda a ted to dela ostudu!!!
Je to vetsinovy problem, zkratuje to tam kontakty(pozor dela to i v zadu ve vodotesne casti, ktera nejde videt, kontakty se tvari jako nove ale vzadu na fastonech je problem) a pak z toho moduly blazni... Me zase porad bezely Sahary(i bez klicku ) a prepinaly rychlosti libovolne.
Citorën Xsara 1,9TD; r.v.1999; barva: rouge lucifer; spotřeba 6,1L/100km
jimmivonstarsi
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Citroën Xsara 1,9TD, r.v. 1999, barva: rouge lucifer

Poslaťod MP » Pon 6. Júl 2009, 8:22

Zásuvkou na sahaře vepředu myslíš ty tři relátka pod tím trojúhelníkovým víčkem zepředu mezi saharama ? Do těch jsem koukal , ale jen tak jako že jsem ty relátka vyndal , prostříkl kontoxem a zase složil . Pak jsem zkusil funkčnost sahar a ty pracovali dobře .
Je pravda že jsem jezdil v těch deštích že stírače to nestíhali vůbec brát , tak je možný že někam nateklo a dělá to paseku . Já po těch deštích vyndal pylovej filtr , že ho vyklepu a ten byl vlhkej , takže se přes sání vzduchu k ventilátoru dostala vlhkost až tam ....
Jinak ta řídící jednotka klimatizace je přesněji kde ? Nebo podle čeho ji poznám ?
K důstojnému stáří patří bohaté vzpomínky, pár vrásek a možná že i jizev - dobrodruzi zkrátka nikdy nevedou nudné životy.
Obrázok užívateľa
MP
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Poslaťod jimmivonstarsi » Pon 6. Júl 2009, 9:17

Nee. Ty relatka jsou prave az za to zasuvkou! Ta zasuvka je primo na stene Sahary. Jde pekne blbe videt a jeste o to hur se na ni dostava!!! Prave jak je na te stene (kdyz se podivas zepredu na auto, tak je to v pravo dole tesne vedle chladicu) tam je zasuvka (stejna jak treba do dveri-otocny zamek) tam vede ta ridici elektronika pro sahary z modulu. Ty Moduly jsou v levem prednim podbehu uplne ve spisce. Jdou videt pouze zespoda a musis dole oddelat maly spodni kryt mezi podbehem a naraznikem pokud ho tam mas.
Tem modulum se vetsinou nic nestane, jen ja je zkratuje ta zasuvka na sahare, tak to pak dela tyhle alutrije.
Me to zlobilo porad... Po kazdym desti neco viz:. viewtopic.php?f=7&t=5159&p=56127#p56127 kde jsem tohle resil.
Ze zkusenosti, pokud nastane problem, je to vetsinou prave tady v te zasuvce, nebo to ze natekla voda prave do zasuvek modulu.
Ja jsem tu zasuvku na sahare zrusil, draty jsem vedl jinudy a dal jsem si tam svoje konektory, zaizoloval a problem byl vyresen.
Citorën Xsara 1,9TD; r.v.1999; barva: rouge lucifer; spotřeba 6,1L/100km
jimmivonstarsi
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Citroën Xsara 1,9TD, r.v. 1999, barva: rouge lucifer

Poslaťod MP » Pon 6. Júl 2009, 23:33

Díky moc za návod , hned zejtra to půjdu pohledat , vůbec nevím že tam něco takovýho je . I když dnes jak jsem jezdil Xsarkou tak jsem při vypnutí motoru pořád kontroloval jestli se vrtulka v čidle točí nebo ne , a udělala to jen jednou ... tak jsem znovu nastartoval , vypnul zapalování a už neběžela . Takže je možný že opravdu někde byla voda , a teď to vysychá ... Uvidíme , kouknu tam .
Obrázok užívateľa
MP
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Poslaťod bajo008 » Str 8. Júl 2009, 20:41

Je to nabetón toto relátko tento problém som mal aj ja. Nachádza sa na ľavej strane pri nohách úplne v rohu sú zalepené pokrovcom.Ten odlep a budeš to vidieť je tam ešte prerušovač a ciklovač. Je to to čierne relátko ale ja mam už náhradu je to prepínacie relátko a kúpiš ho v auto dieloch. To originál som zahodil tak neviem akej bolo farby. tu máš foto. Isto je to v tom.
Prílohy
DSC00017.JPG
Pri šoférovych nohách v ľavo hore
DSC00017.JPG (105.71 KiB) Zobrazené 15300 krát
Obrázok užívateľa
bajo008
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Xsara 1.9TD Nafta 1998

Poslaťod MP » Štv 9. Júl 2009, 19:09

No víš že jsem ty tři relátka co tam jsou měl všechny venku , pak je dal zpět a protože jsou stejný tak jsem neřešil který kde bylo , a ono vše funguje jak má ... no ale taky je možná že někde byla vlhkost jak mě psal jimmivonstarsi , ale tam jsem nic v té zásuvce ani modulu nic nedělal , jen jsem koukl kde ta zásuvka je a že to pořeším v garáži ... ale od té doby to funguje , tak do toho vrtat nebudu ..
Obrázok užívateľa
MP
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Poslaťod MP » Sob 11. Júl 2009, 17:59

Děkuji Vám oběma za příspěvky :ooo: .... nakonec nevím čím to bylo , možná ta vlhkost někde , možná to relátko ... při zkoumání jsem ty relátka vyndal a zase zasunul zpět , možná jsem je prohodil , možná to i vyschlo ... v každým případě to dnes již funguje a nezlobí .
Obrázok užívateľa
MP
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Re: Kabinový ventilátor

Poslaťod Kvido » Uto 8. Máj 2012, 14:50

Objevila se mi divná záhada na ventilátoru. Když vytáhnu klíč ze spínačky, tsk mi pořád běží ventilátorek na vnitřní čidlo,to vedle hodin u X1. Ještě než nastartuju se mi rozběhne ventilátor což by měl až po nastartování. Někdy když vytahuju klíček ze zapalování je slyšet rychlé cvakání relátka. Nenaměřil jsem žádné bludné napětí. Nesetkal se stím někdo ? Mám za to ,že relátko je unavené ,ale jistý si nejsem. A nebo ,že by ve spínačce to nějak zůstávalo viset ?
Tento problém už se mi jednou vyskytl ,ale než jsem ho vyřešil zase sám zmizel a oběvil se až teď.
Hyundai i30 combi 1.4 T-GDI 2019
Obrázok užívateľa
Kvido
Čestný člen
Čestný člen

Vůz: Hyundai i30 combi, 1.4 T-GDi,2019

Poslaťod rosta12345 » Uto 8. Máj 2012, 17:20

asi bych začal proměřením te spínačky :?:
EX: Citroen Xsara Picasso 1.6 16V SX 2009 Obrázok
Obrázok užívateľa
rosta12345
V.I.P.
V.I.P.

Vůz: EX:Citroen Xsara Picasso 1.6 16V SX 2009

Poslaťod Kvido » Str 9. Máj 2012, 6:11

No zjistil jsem, že napětí zůstává na obou pojistkách 20 a 21 což je pro ventilátor ,motorek s čidlem vnitřní teploty, vyhřívání zadního skla a zrcátek i po vytažení klíčku ze spínačky, jenomže mě jede jenom to čidlo vnitřní teploty i po vytažení klíčku, ventilátor až ve druhé poloze spínačky se rozjede a vyhřívání zrcátek sepne už v první poloze a vše by mělo běžet až po nastartování.
Pokud se nepletu, tak z baterky jde napětí přímo na spínačku nebo jde nejdřív do pojistkové skříňky uvnitř auta a pak přes spínačku na relé ? Ve schématech Cvrčka jsem to dostatečně nepochopil.
Je mi divné, když je na pojistce neustále napětí, proč kabinový ventilátor taky nejede i po vytažení klíčku.
Pokud je spínačka předřazená pojistce uvnitř auta a není třeba ještě nějaké relátko v motorovém prostoru, tak pak je to jasné a problém je ve spínačce.
Budu rád za pomoc a rady, protože jsem zjistil, že je všude přístup jak k penězům a než budu něco měnit a kuchat, tak se zeptám.
Pomohlo by mi vědět jestli jde napětí z baterky přímo na spínačku a jestli má nebo nemá být napětí na výše zmiňovaných pojistkách i po vytažení klíčku ze spínačky.

-- přidáno 09 kvě 2012 08:41 --

Zlaté fórum a lenost pořádně hledat,ale nenapadlo mě to hledat pod tím malým ventilátorkem s termistorem vedle hodin. http://www.xsara.cz/phpbb3/viewtopic.php?f=57&t=5820&p=60766&hilit=%C4%8Didlo+vnit%C5%99n%C3%AD+teploty#p60766
Takže se pokusím zaměřit na ty relátka. Je fakt,že teď u nás byly velké deště a je to možné ,že se nějaká vlhkost dostala až ke kontaktům relátek. Byť to jedno zelené jsem měl venku a testoval spínání,pod ten filc mě nenapadlo se podívat ,ale jestli je tam nějaké regulační relátko od alternátoru ,tam by potom stačilo mít dostatečný budící proud pro cívku okolo 1A,zdálo se mi , že jsem při vypnutém motoru měřil skoro napětí skoro 15V což mi příjde ,že je moc a mám strach , že mi to přebíjí baterku. něco bude špatně v relátkách,budu se muset víc na ně podívat.
Budu rád za každý tip a zkušenost,pomůže to i dalším.

-- přidáno 09 kvě 2012 14:49 --

Dneska jsem nahodil pojistku a relátko zacvakalo jak zběsilé a najednou zase všechno fungovalojak má,všiml jsem si, že ten tapec co kryje relátka je lehce navlhnutý. Takže asi jak psal MPík něco se vysušilo a zase to šlape. Každopádně relátko seženu nové a projistotu vyměním. Jen zjistit proč to navlhnulo teď v deštích a jestli ten tapec jako krytí relátek je dobré nechat.
Obrázok užívateľa
Kvido
Čestný člen
Čestný člen

Poslaťod Rope » Str 9. Máj 2012, 21:10

Netahal jsi náhodou nějaký kabel ven do motoru nad těmi relátky? nebo průchodka lanka od kapoty?
Xsara picasso 1,6/80Kw, 3/2007, exclusive, panoramatická střecha, couvací senzory, barva červená lucifer, ledková denní světla a více info TU už bohužel Ex
XSARA II
Baffy 0
Viteon 0
Kleki 0
Obrázok užívateľa
Rope
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: X picasso, 1,6 benzín

Poslaťod Kvido » Štv 10. Máj 2012, 8:31

Právě že nic jsem tam netahal,ale je možné ,že byla rohožka vlhká a voda se tam ventilátorem nebo teplotou nějak vysrážela,jinak jsem si něvšiml,že by do auta teklo,to je vísost starších Fábií. Jinak si to zatím nedovedu vysvětlit,proč ten filcový kryt byl lehce vlhký a jak jsem se dočetl i tu na fóru,tak měli někteří z oxidované relátka právě pod tím filcem,proč to Frantíci nemají jak to měla Felicie v plastovém krytém kastlíku a dobře přístupném.
Zítra je vytáhnu a uvidím v jakém stavu jsou,když tak nafotím co objevím.
Obrázok užívateľa
Kvido
Čestný člen
Čestný člen

Poslaťod Rope » Štv 10. Máj 2012, 18:10

Prosím nedávat felicii jako vzor. Nad pojistkovkou pod oknem teče u devíti z deseti felicii a zvláště pickupy a pojistkovka je umístěna jako vanička a setkal jsem se stím několikrát že byla plná vody po okraj. FELDA NE
Xsara picasso 1,6/80Kw, 3/2007, exclusive, panoramatická střecha, couvací senzory, barva červená lucifer, ledková denní světla a více info TU už bohužel Ex
XSARA II
Baffy 0
Viteon 0
Kleki 0
Obrázok užívateľa
Rope
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: X picasso, 1,6 benzín

Poslaťod Kvido » Pia 11. Máj 2012, 11:12

OK máš s tím větší zkušenost než já. Měl jsem 2 Felicie a ani jednou mi tam voda nenatekla,tak asi jsem měl tu 1 z deseti.
Jinak relátka jsem tak z poloviny vyměnil a nějaké mám ještě objednané ,nožové vývody byly zaoxidované,takže se tam asi vlhokst dostávala. Teď už jen vysledovat jestli to bylo tím.
Obrázok užívateľa
Kvido
Čestný člen
Čestný člen

Ďalší

Späť na Elektrika

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 29 hostia