Vymena lambdy

Moderátori: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Poslaťod jaydee_peta » Štv 7. Aug 2008, 21:09

tak jsem ji konečně vyměnil... ąla povolit celkem v pohodě... jen by mě zajímalo, jestli ji řídicí jednotka hned zaregistrovala, nebo jí to bude chvíli trvat:-D baterku jsem měl samozřejmě odpojenou
Už jen 1x Xsaruška 1.8i Red Flower
Peugeot 307 2.0i 16V Black Power:-)
Obrázok ... holku moji modrou už dráždí někdo jiný...
Obrázok užívateľa
jaydee_peta
Profesionál
Profesionál

Vůz: Xsara 1.8i

Poslaťod Marek » Štv 7. Aug 2008, 21:55

K tomu pájení:

Pájený spoj má výbornou vodivost, ale místo, kde končí pocínovaná část vodiče, je velmi křehké. Vľdy musí být vodič fixován v místě za spojem, např. pokud se letuje jeden vodič ze svazku, stačí vąe dohromady omotat izolačkou. Nejhorąí je volně visící konektor s připájenými vodiči. Ale podobné je to s čokoládou tam, kde jsou vibrace. Vľdy je třeba vąe zpevnit nebo připevnit. Pouľití kalafůny schvaluji, některé pájecí přípravky by ve vlhku působily korozivně. Ale kalafůna zateklá do vodiče ho dělá křehkým, s tím je třeba počítat při výąe uvedené fixaci. Teplotní odolnost cínu je dostatečná ve srovnání s odolností izolace běľných vodičů. Pro tyto nevýhody se (nejen) v automobilovém prúmyslu přeąlo na lisované spoje. Jenľe ty vyľadují speciální nářadí, které si kaľdý nekoupí. Dobrou alternativou jsou izolované konektory a spojky, jsou barevné - modré, červené, ľluté - podle průřezu vodiče a lisovací kleątě se prodávají kolem 100Kč, takľe jde o dostupné a jednoduché nářadí. Dokonce některé "umí" kromě stříhání a odizolovávání vodičů i stříhat ąrouby M3-M5. Tam, kde nehrozí přímé působení vody anebo soli, stačí spávnéslisovaný spoj, pokud ho chceme lépe ochránit, pak smrą»ovačka je jistota.
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: X1 Break, 1.8 8V LPG,r.v.1999

Poslaťod Miklásek » Štv 7. Aug 2008, 22:55

Marek píše:K tomu pájení:

Pájený spoj má výbornou vodivost, ale místo, kde končí pocínovaná část vodiče, je velmi křehké. Vľdy musí být vodič fixován v místě za spojem, např. pokud se letuje jeden vodič ze svazku, stačí vąe dohromady omotat izolačkou. Nejhorąí je volně visící konektor s připájenými vodiči. Ale podobné je to s čokoládou tam, kde jsou vibrace. Vľdy je třeba vąe zpevnit nebo připevnit. Pouľití kalafůny schvaluji, některé pájecí přípravky by ve vlhku působily korozivně. Ale kalafůna zateklá do vodiče ho dělá křehkým, s tím je třeba počítat při výąe uvedené fixaci. Teplotní odolnost cínu je dostatečná ve srovnání s odolností izolace běľných vodičů. Pro tyto nevýhody se (nejen) v automobilovém prúmyslu přeąlo na lisované spoje. Jenľe ty vyľadují speciální nářadí, které si kaľdý nekoupí. Dobrou alternativou jsou izolované konektory a spojky, jsou barevné - modré, červené, ľluté - podle průřezu vodiče a lisovací kleątě se prodávají kolem 100Kč, takľe jde o dostupné a jednoduché nářadí. Dokonce některé "umí" kromě stříhání a odizolovávání vodičů i stříhat ąrouby M3-M5. Tam, kde nehrozí přímé působení vody anebo soli, stačí spávnéslisovaný spoj, pokud ho chceme lépe ochránit, pak smrą»ovačka je jistota.

toą s lisovanými spojmi sa začalo asi v letectve. A to koli tomu, ľecínovaný spoj tvorí viacero kovov (cín, vodič). Pokial sa k tomu dostane vlhkos», časom sa vytvorí oxidácia, čo je potom niečo ako elektrický článok. Ten moľe zkreslova» elektrický signál, pomocou ktorého sa prenáąa nejaká informácia. Preto sa zaviedli lisované spoje.
A mimo toho, je to "čistejąia" práca a nechcem si predstavova» ako »akám spájkovačku niekam do lietadla a zapájam nejakú zástavbu...
Obrázok užívateľa
Miklásek
Profesionál
Profesionál

Vůz: Xsara Break 1,9TD SX, Citroen C5 I Break 2,2 HDi Exclusive

Poslaťod Kvido » Pia 8. Aug 2008, 5:12

Miklásek píše:
Marek píše:K tomu pájení:

toą s lisovanými spojmi sa začalo asi v letectve. A to koli tomu, ľecínovaný spoj tvorí viacero kovov (cín, vodič). Pokial sa k tomu dostane vlhkos», časom sa vytvorí oxidácia, čo je potom niečo ako elektrický článok. Ten moľe zkreslova» elektrický signál, pomocou ktorého sa prenáąa nejaká informácia. Preto sa zaviedli lisované spoje.
A mimo toho, je to "čistejąia" práca a nechcem si predstavova» ako »akám spájkovačku niekam do lietadla a zapájam nejakú zástavbu...

Přesně je poměr 70% cínu 30% olova,jsou nepatrné poměry jiných kovů jako je měď a daląí,ale jsou zanedbatelné.
Jen uľ bude problém koupit a správně by jiľ neměl být k dostání cín-olovo,je od roku 2003 tuąím je EU zakázán,pouľívat by se měj jiľ jen 100 % cín,vąichni výrobci na tohle museli přejít do roku 2005-6 automobilový průmysl dostal jako jediný vyjímku do roku 2010,je to z důvodu ekologie a pájet se 100 % cínu bez přítomnosti olova je mazec,to nevypadá ani jako pájený spoj,ale jak polité krupicí ,přílią nepomůľe ani kalafuna ani tavidlo,spoje nemají ani takovou pevnost,jsou měkčí,elektronika se proto začla celá lakovat nebo zalívat lepidly či tivopurem.
To jen ,kdyby jste se setkali s tią»ákem,který vypadá,ľe ho pájel Rumun.
Obrázok užívateľa
Kvido
Čestný člen
Čestný člen

Vůz: Hyundai i30 combi, 1.4 T-GDi,2019

Poslaťod Kvido » Pia 8. Aug 2008, 5:20

Jednotka by si měla novou lambdu najít ihned po otočení klíčkem,já větąinou nechávám 10-15 vteřin,a» si své systémy najde,uľ se mi i stalo,ľe jsem skočil do auta hned jsem natočil motor a ejhle ono to nechtělo jet.Tak jsem vypnul motor,počkal cca 3-5 vteřinek neľ vąechno nějak začlo na palubce zhasínat,pak natočil a jelo normálně,od té doby uľ to neudělalo,moľná i proto,ľe vľdy uľ čekám aľ si vąe najde.
Teď je otázka jaké informace bude dávat jednotce a jak to bude jednotka vyhodnocovat,ale je nová mělo by to být v pohodě.
Obrázok užívateľa
Kvido
Čestný člen
Čestný člen

Vůz: Hyundai i30 combi, 1.4 T-GDi,2019

Poslaťod Marek » Pia 8. Aug 2008, 21:02

Myslím si, ľe je to opačně. Kdyľ proletujeą dutinku konektoru s vodičem, je to vodotěsný spoj a vlhkost můľe jen na povrch. U lisovaného spoje jsou v místě prolisu materiály svařené (v ideálním případě), ale vľdy je tam oblast, kam můľe vzlínat voda.
V letectví je vľdy materiál vyuľitý víc, neľ jinde a vąechno musí odolávat velkým setrvačným silám a vibracím. Je jasné, ľe přínos mechanické pevnosti je větąí, neľ riziko koroze.
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: X1 Break, 1.8 8V LPG,r.v.1999

Poslaťod jaydee_peta » Pia 8. Aug 2008, 21:02

Kvido píše:Jednotka by si měla novou lambdu najít ihned po otočení klíčkem,já větąinou nechávám 10-15 vteřin,a» si své systémy najde,uľ se mi i stalo,ľe jsem skočil do auta hned jsem natočil motor a ejhle ono to nechtělo jet.Tak jsem vypnul motor,počkal cca 3-5 vteřinek neľ vąechno nějak začlo na palubce zhasínat,pak natočil a jelo normálně,od té doby uľ to neudělalo,moľná i proto,ľe vľdy uľ čekám aľ si vąe najde.
Teď je otázka jaké informace bude dávat jednotce a jak to bude jednotka vyhodnocovat,ale je nová mělo by to být v pohodě.

jj, to já obvykle čekám aľ dobzučí čerpadlo, pak startuju... hodnoty poznám aľ pojedu k pumpě :lol:
Už jen 1x Xsaruška 1.8i Red Flower
Peugeot 307 2.0i 16V Black Power:-)
Obrázok ... holku moji modrou už dráždí někdo jiný...
Obrázok užívateľa
jaydee_peta
Profesionál
Profesionál

Vůz: Xsara 1.8i

Predchádzajúci

Späť na Elektrika

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 21 hostia