Xsara II a korozia

Moderátori: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Xsara II a korozia

Poslaťod alchstuip » Pon 8. Dec 2008, 10:14

Chcem sa spytat, ake skusenosti mate s koroziou na X II? J asom bol celkom prekvapeny, ked som pred mesiacom pozeral na spodok auta - drziak rezervy mal uplne olupanu farbu a bol takmer cely povrchovo chyteny koroziou, podlaha nad rezervou na niektorych miestach tiez nebola v najlepsom stave... Na to, ze to auto ma len 6 rokov a 106 000 km sa mi to zda trochu zvlastne...

Samozrejme, na napravach miestami tiez vela povodneho nateru neostalo, miestami je to celkom solidne obhrdzavene.

A najhorsie prekvapenie na mna cakalo na prahoch hned za prednymi kolesami - bordel, ktory odlietava od kolies doslova "opieskoval" vsetok material z prahov, takze predpokladam, ze po zime to bude solidne chytene s koroziou....

Une miesta s koroziou som nastastie nenasiel, v hladani budem poracovat asi na jar, som zvedavy, co najdem.

Celkovo som si po tejte kratkej obhliadke povedal, ze v porovnani s mojim druhym autom, S110R - 1980 sa za 30 rokov v oblasti ochrany proti korozii az tak vela nezmenilo....
alchstuip
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Xsara II, 1.4 Benzin, 2002

Re: Xsara II a korozia

Poslaťod divizion » Pon 8. Dec 2008, 17:31

Ono je to vse o udrzbe,nevim jestli jsi prvni majitel nebo ne,ale kdyz ten spodek nikdy nevidel nastrik nebo alespon natrit nejakym antikoroznim naterem,tak bych temu ani nedivil.Ja mam natreny spodek a majitel taky predemnou ho natiral a zadna znamka koroze.
xsara II 1,6 16V r.v01
Obrázok užívateľa
divizion
V.I.P.
V.I.P.

Poslaťod Kleki » Pon 8. Dec 2008, 20:54

Mám síce Xsaru break 1.9TD ročník 1999 ale známky po hrdzi skoro žiadne. Bol som na STK a tak som využil príležitosť keď bolo auto na kanáli a tak som si išiel obzrieť spodok auta a bol som milo prekvapený. Neviem ako sa predchádzajúci majiteľ staral o auto , ale je bez hrdze. Niekde okolo rezervy sa síce nájdu drobné chrastičky ale je to len povrchová hrdza. Na jar sa chystám urobiť náter na ochranu proti hrdzi. Myslím si ,že to čo popisuješ je tiež len povrchová hrdza pretože karoséria je zinkovaná a ak sa niekde odlúpi farba až po kov trvá dosť dlho kým tú zinkovanú karosériu začne žrať hrdza. Tak moje doporučenie je ošetriť hrdzu drôteným kartáčom poprípade natrieť aj odhrdzovačom a potom antikorózny nástrek. Dobré skúsenosti mám s prípravkami od firmy BERNER.

Veľa zdaru

Xsara break 1.9TD 1999
Bývalá Xsara break 1.9TD 1999 , Xsara Break Exclusive 2,0HDI 80kW, 2002
Aktuálne Citroen C5 Break Exclusive 2,0HDI 100kW s automatom r.v.2006 + Xsara 1998 1,4i(manželkina)
Obrázok užívateľa
Kleki
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Citroen C5 Break 2,0HDI 100kW(EX Xsara break 1.9 TD r.1999, Xsara break 2.0HDI/80kW r.2002)

Poslaťod divizion » Pon 8. Dec 2008, 21:18

ono tech pripravku je plno.Na natreni a na vystrikani.Ja jsem natiral body 950,a jeste jednim ale nazev se nepamatuji,ale uz je dlouho se prodava,ma pry osvedcenou kvalitu.
xsara II 1,6 16V r.v01
Obrázok užívateľa
divizion
V.I.P.
V.I.P.

Poslaťod alchstuip » Uto 9. Dec 2008, 10:55

Ja som Xsaru ziskal na jar, ale viem, aku mala predtym udrzbu - len pravidelne servisne prehlidky a vymeny, nic viac... takze ziadna ochrana proti hrdzi a ni podobne veci neboli robene, auto len a len jazdilo. Ja som tiez len a len jazdil, ale postupne zacinam zistovat, ze to bude potrebovat nejaku vaznejsiu starostlivost.... zimu bude musiet prezit tak ako je a na jar sa do nej pustim, aby aspon dalsie dva roky vydrzala, kym ju pustim do sveta....

Inak, privitam akekolvek rady, co sa tyka ochrany auta pred koroziou - existuju nejake kriticke miesta, na ktore sa treba viac sustredit??? Je potrebna aj nejaka ochrana dutin karoserie, alebo toto uz nejako trvalo vyriesili vo vyrobe?

Napadlo ma, ze mam v hroznom stave disky (plechace), hlvne z vnutornej strany su omlatene od kamienkov a chytaju povrchovu hrdzu.... rozmyslal som, ze ich dam opieskovat a napraskovat, snad by to vydrzalo viac ako ten tovarensky nater....
alchstuip
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Poslaťod Kleki » Uto 9. Dec 2008, 18:30

Kritické miesta sú celý podvozok, ale najčastejšie bývajú háklivé miesta za kolesami , kde odskakujú kamienky. Najlepšie je nastriekať celý podvozok rovnomernou vrstvou nejakého prípravku proti hrdzi a na zahodenie nie je ani keď vystriekaš dutiny a aj podbehy z vnútornej strany.Na podvozku máš rozne nosníky , ktoré sú zaslepené gumenými záslepkami. Dobré je do dutín nastriekať vosk, ktorý sa rozriedi najakým rozpúšťadlom a potom keď sa rozpúšťadlo vyparí , tak vosk vytvorí nepriepustný a vodeodpudivý film. Robia to aj niektoré servisy a cena sa pohybuje okolo 500-1000Sk.

Xsara break 1.9TD 1999
Bývalá Xsara break 1.9TD 1999 , Xsara Break Exclusive 2,0HDI 80kW, 2002
Aktuálne Citroen C5 Break Exclusive 2,0HDI 100kW s automatom r.v.2006 + Xsara 1998 1,4i(manželkina)
Obrázok užívateľa
Kleki
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Citroen C5 Break 2,0HDI 100kW(EX Xsara break 1.9 TD r.1999, Xsara break 2.0HDI/80kW r.2002)

Poslaťod mio » Uto 9. Dec 2008, 19:24

Nejduležitější je určitě : před nástřikem rez dokonale odstranit ,natřít základem a pak až vesele stříkat. Bez odstranění rzi se často stává že pod "gumovým "nástřikem se rez vesele šíří dál a nástřik nadělá víc škody než užitku.Když neni rez už hodně rozšířena po podvozku stačí jen opravit poškozená místa (puchýře,odloupnutá barva), než zbytečně stříkat "gumoasfaltem" to co je zdravé.Vždyť XSARA má dost dobrou antikorozní ochranu...... ale nic nevydrží věčně , když se člověk nestará.
Obrázok užívateľa
mio
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: Break 1,9 TD/C4 1.6 HDI

Poslaťod dokturek » Uto 9. Dec 2008, 19:53

navod neni muj je jen převzany z jine stranky:Postup oprav zkorodovaných míst na karoserii vozu je následující:

1/ Nejprve co nejlépe odstraníme mechanickým způsobem rez (ocelový kartáč, smirek, flexa), vždy se snažíme docílit co nejvíce stříbrného lesklého povrchu.

2/ Po mechanickém ošetření povrch odmastíme, nejlépe technickým benzínem nebo acetonem.

3 /Dále následuje ošetření chemické, tak abychom zlikvidovali i okem neviditelnou mikrokorozi.

Toto ošetření provádíme některým z tekutých odrezovacích přípravků, nejlépe bezoplachovým s fosfatizačním účinkem, vždy v souladu s návodem k použití, nejlépe vícekrát za sebou.

4/ Dále je nutno nanést antikorozní základovou barvu ( S2102, S2129, S2035, S2300, S2160).

Základ se musí nanést minimálně ve dvou vrstvách, opět dle postupu doporučeného výrobcem, při nanášení štětcem musí jít další vrstva křížem proti podkladu.

5/ Na základovou barvu musí vždy přijít barva vrchní, jelikož základ je porézní a je potřeba jej „uzavřít“.

6/ Teprve teď je možné provézt na opravené místo nástřik přípravkem na spodky automobilů.

Barvy typu Antirezin, Hamerite aj. nanášené přímo na zkorodovaný povrch, nejsou pro automobil příliš vhodné, protože jsou většinou křehké a jsou určeny na nátěry trubek, silnějších plechů, tyčí apod.
xsara ll 1,6/16v čvrtek 23.8.2001 celkem slušna kara :)
Obrázok
Obrázok užívateľa
dokturek
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: xsara ll 1,6/16v 8/2001 motor-TU5JP4

Poslaťod alchstuip » Uto 9. Dec 2008, 23:51

Vdaka za vycerpavajuce odpovede, takze vsetko je vlastne take iste ako u starych skodoviek, dutiny sa oplati vystriekat, spodok zbavit korozie a aplikovat klasicky viacvrstvovy ochranny nater.

Na tie dutiny sa asi spytam v servise, na Xsare ich je asi viac ako na S110R, na spodok sa pozriem sam, myslim, ze po zime tam par chytenych miest pribudne... myslim, ze Xsara je fajn vozitko, tak si trosku starostlivosti zasluzi :-)
alchstuip
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Späť na Exterier & Interiér

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 8 hostia