Signalizacia nabijania baterie

Moderátori: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Signalizacia nabijania baterie

Poslaťod Devilian » Pon 22. Mar 2010, 13:19

Zdravim

Tak som tu znova s mojim pravidelnym blokom o spolahlivosti mojho auta. Nabuduce si fakt dobre to auto necham preverit..
Aktualne mam maly problem s t ukazovatelom stavu baterie (alebo nabijania alternatora?). Ale ukazuje mi to dost nelogicky, a neviem cim to moze byt. Stalo sa to, ked som isiel asi 100km/h. Auto piplo a rozsvietila sa signalizacia s bateriou. Spomalil som, a signalka zhasla. Potom som predbiehal jedno auto, isiel som chvilu znova tych 100-120 (presne neviem), a znova sa to stalo. Tak som chvilu drzal rychlost, a signalka svietila. Az ked som somalil, vypla sa.
Takze moja otazka znie: Neviete, co to moze sposobovat? Zeby to bol fakt alternator? Od otacok to ale vobec nezavisi. Tych 110 som isiel na 5 (predbiehal som dolu kopcom), a ked som skusal, ci to nespravi v otackach, isiel som na 3 asi 110 a nic (3500 otacok, mozno viac). Alebo zeby to bola vystraha na prekrocenie 100 km rychlosti?
Xsara I, r.v 2000, Hdi 2.0, plaisir, elektrony, cira optika na svetlach- no proste raketa- predana
Citroen C5 2.0i
Obrázok užívateľa
Devilian
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Citroen Xsara I, 2000, 2.0HDI 66Kw Plaisir s BSI

Re: Signalizacia nabijania baterie

Poslaťod driversk » Pon 22. Mar 2010, 20:03

Vyčistiť kontakty na baterke skontrolovať ukostrenie o karoseriu, zkontrolovať kabeláž alternátora, ak ani tak nie- tak sa musíš pustiť do alternátora.
Ako ti štartuje auto na studený motor?
Xsara II VTS 2-HDI 80Kw rv.-2002 strieborná metalíza Bývalka
Suzuki Burgman 650 Executive , ABS , r.v.2005 Bývalka
Honda Deauville 700 ABS r,v, 2007
Citroën C4 1.6i imagine
Obrázok užívateľa
driversk
V.I.P.
V.I.P.

Vůz: Ná včul ništ

Poslaťod Marek » Pon 22. Mar 2010, 20:40

Jestli dobře rozumím, rozsvěcí se červená kontrolka dobíjení, která se normálně rozsvítí při otočení klíčku a zhasne po nastartování. Pokud se rozsvítí kontrolka dobíjení při chodu motoru, není problém v baterce, ale v malém napětí, které dává altík. Dost možná špatně dosedají uhlíky na kroužky (váznou), nebo jsou už ojeté.
Podle textu Tvého dotazu asi nemá význam rozebírat možnosti svépomocné opravy, doporučuji se obrátit na autoelektrikáře.
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: X1 Break, 1.8 8V LPG,r.v.1999

Poslaťod Devilian » Pon 22. Mar 2010, 21:32

Takze sa to zhorsuje, a zda sa ze to asi fakt bude ten alternator. Auto nema problem zo startovanim, ale obcas zasvieti tato kontrolka. Hned ale zhasne (aspon zatial). Z motora sa mi s pridavanim otacok uz dlhsie ozyval taky pistavy zvuk. Mechanik nevedel prist na to, ci je to servo cerpadlo alebo alternator. Tak sa zda, ze to teraz xsara zodpovedala. Dufam len, ze nebude chyba v obidvoch. Dakujem vsetkym za rady.

PS: Ak by ste ale vedeli, ako sa to da opravit svojpomocne, celkom by ma potesil maly navod. Nepustil by som sa do toho asi sam, ale mam jedneho kamarata, ktory nieco s autami vie, a s nim by to mohlo ist :) Nechcem znova platit 40 eur za zapojenie konektora..
Xsara I, r.v 2000, Hdi 2.0, plaisir, elektrony, cira optika na svetlach- no proste raketa- predana
Citroen C5 2.0i
Obrázok užívateľa
Devilian
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Poslaťod Marek » Pon 22. Mar 2010, 22:02

Měl jsem podobnou závadu hned po Novém roce, podařilo se mi vyndat regulátor napětí bez demontáže altíku a rozhýbat uhlíky. Ale repasi altíku hodlám udělat před dovolenou. Výborný příklad je tady: http://www.xantiaclub.cz/view.php?nazev ... 2005032501 . To, že jde o jiné auto, se liší hlavně v demontáži altíku. Obecně je k alternátoru špatný přístup, nevím jak u Tvého vozu, ale bez zvláštního zahnutého šroubováku s výměnnými koncovkami (bity) bych tu provizorní opravu nedokázal.
I když kontrolka dobíjení zhasne, neznamená to, že se aku dobíjí. To bys poznal pouze voltmetrem. Takže pravděpodobně Ti klesá množství energie v akumulátoru a buď bys měl urychleně pořešit opravu, nebo aku dobíjet jinak.
Pískání je varující, mohl by to být ojetý uhlík a teď se vydírá sběrací kroužek kov na kov.
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Poslaťod Škopek » Pon 22. Mar 2010, 23:01

Zdravím
Jenom doplním,já bych to víděl na GO altíku to pískání můžou být ložiska.
Xsara 2.0 HDI 66 Kw hatchback do provozu 3 ledna 2003 u frantíků - XSARA - dobrá volba
Obrázok užívateľa
Škopek
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Xsara 2.0 hdi hatchback 66Kw nafta 2002

Poslaťod Devilian » Uto 23. Mar 2010, 8:40

Super navod, dakujem. Vyskusam asi ten repas, a uvidim ako to pojde. Dufam ze s tym zmizne aj ten otrasny zvuk. Vsetky este raz dakujem.
Citroen C5 2.0i
Obrázok užívateľa
Devilian
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Poslaťod Devilian » Ned 25. Apr 2010, 11:29

Tak som dal repasovat alternator a vsetko ide ako ma. Teda, az na jednu novu vec, tu ale do ineho topicu..
Citroen C5 2.0i
Obrázok užívateľa
Devilian
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Poslaťod carleone » Štv 19. Aug 2010, 10:03

Zdravím všechny, včera jsem si koupil zachovalou xsaru a najednou "malý" problém. Po nastartování nezhasne kontrolka dobíjení. Při zkušební jízdě normálně zhasínala, i potom jsem několikrát startoval a vše v pořádku. Je to divný, ale vše jinak normálně funguje - dokonce mám pocit, že alternátor normálně dobíjí, jel jsem s rozsvícenými světly, ventiloval ventilátorem, cd na plný kule. Ráno jsem úplně v pohodě nastartoval studený motor a jel dalších 50 km. Jenom ta kontrolka si prostě pořád svítí a svítí. Porádí někdo kde hledat závadu :klik: Díky všem
carleone
Návštěvník
Návštěvník

Vůz: Xsara 1,6I 16V Break 2002

Poslaťod dokturek » Štv 19. Aug 2010, 10:19

a skoušel jsi třeba zkontrolovat svorky na nabaterce nebo kable od altiku jestli nejsou zaoxidovane.a co třeba změřit kolik ti dobiji alternator?
xsara ll 1,6/16v čvrtek 23.8.2001 celkem slušna kara :)
Obrázok
Obrázok užívateľa
dokturek
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: xsara ll 1,6/16v 8/2001 motor-TU5JP4

Poslaťod carleone » Štv 19. Aug 2010, 10:21

necituj zbytečně
:idea: Díky za tip, vyřešeno - taková banalita - povolená svorka na baterce :oops: :driv:
carleone
Návštěvník
Návštěvník

Vůz: Xsara 1,6I 16V Break 2002

Poslaťod driversk » Ned 28. Nov 2010, 22:15

Tak už aj mne včera umrel altík :nasr? Rozsvietila sa kontrolka dobíjania a už nezhasla.
Idem sa svojpomocne pustiť do repasu, tak mi držte palce nech sa mi to podarí..
Citroën C4 1.6i imagine
Obrázok užívateľa
driversk
V.I.P.
V.I.P.

Poslaťod Marek » Ned 28. Nov 2010, 22:29

Měřil jsi napětí při vypnutém motoru a při jeho chodu? Dávám do sekce servisů firmu, která prodává uhlíky popř. celé regulátory otáček a sběrací kroužky, ovšem nevím, jestli by to poslali na Slovensko. Když budeš dělat altík, podívej se také na startér, dělal jsem oboje na jaře a u startéru byly uhlíky ještě funkční, ale moc jim nezbývalo. Komutátor byl v pořádku, pokud se uhlík ojede, komutátor se může poškodit.
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Poslaťod driversk » Pon 29. Nov 2010, 18:00

Uvidím čo všetko v ňom bude zlé..
To je dobrý nápad :idea: mrknem sa hneť aj na štartér- a súčiastky,, Hmm ak nezoženiem na Slovensku tak zbehnem aj do Brna ak to bude potrebné.
Autíčko je už v garáži, už sa len do neho pustiť...
Díky za info :wink:
Citroën C4 1.6i imagine
Obrázok užívateľa
driversk
V.I.P.
V.I.P.

Poslaťod driversk » Pon 20. Dec 2010, 21:53

Teda konečne po dlhej dobe autíčko opäť funguje ..
Rozobral a zložil som si ho sám ( aj keď z menším pracovným úrazom ) :roll: - bacha na napínaciu kladku má dosť veľkú silu, odniesol si to môj ukazovák :shock:
Altík som dával repasovať do nemenovanej autodielne, kde technik vymenil : 2x ložisko, komutátor rotora a regulátor napätia.
Cena repasu cca 90 €.
Ďalej som menil : remeň príslušenstva a tesniace krúžky hadíc komresora klimatizácie. CCA 22€
Kedže kompresor sa musel zdemontovať, tak ma čaká ešte doplnenie freonu klimatizácie...
Neviem ako je to u iných motorov, no u môjho to bol dosť zaberák.
Málo priestoru, všetko je to natlačené na kope- občas pri práci bolo treba si poriadne vyklbiť obe ruky.
Demontáž trvala 6 hodin a montáž asi 5 hodin.
Citroën C4 1.6i imagine
Obrázok užívateľa
driversk
V.I.P.
V.I.P.

Späť na Elektrika

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 29 hostia