od filipxec » Str 10. Dec 2025, 15:32
Ahoj všem, trápil jsem se svojí Xsárkou. Nešly mi blinkry. Vyměnil jsem páčku a myslel jsem, že i relé, které mi prodali na vrakovišti. Je oranžové a má 5 pinů. Pozor, to to nebylo. Jsem skeptický k AI, ale tady zabodovala. Relé jsem vyfotil a dal jí ho, aby mi řekla, co to teda je. To, co mi prodali jako relé blinkrů, je relé vyhřívání zadního okna nebo zrcátek, má-li je auto vyhřívané. Další jsem si půjčil z mojí Xantie (vypadá identicky), kterou už 10 let pomalu vykrádám a spravuju díly z ní další 3 auta v rodině. Najezdila 650 tisíc a nejdřív jsem myslel, že z ní udělám zasloužilou výstavní veteránku. No, asi ne, když z ní furt něco beru...
Relé blinkrů, jak jsem zjistil, může mít různé barvy a je v podstatě stejné asi pro všechna auta, co po silnicích jezdí. Rozhodující je popis pinů. Je to podle německé normy DIN a kontakty jsou takto v autě běžně číslované. Pro blinkry jsou to piny 31, což je běžně kostra, 49 - to je napájení a 49A - to je ten přerušený kontakt +12V (eventuálně +24V). Jeho rozdělení na pravou a levou stranu se děje až na páčce na volantu (to jsou tady popisované závady, kterou jsem já neměl a nemohl žádný popis najít).
Závada může být v podobných případech i na spínači výstražných světel. Souvisí to s napájením relé, ale blíž jsem to nezkoumal.
Třeba to někomu pomůže, Filip
CITROËN XANTIA 2.0i16V
CITROËN EVASION 2.0TCT
CITROËN C5 3.0V6 24V
CITROËN XSARA 1.4i